Powrót do przepisów
Leczo dyniowe
wytrawne

Leczo dyniowe

Aromatyczne leczo z dynią, boczkiem i warzywami

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera
  • 250g dyni pokrojonej w kostkę
  • 250g boczku (guanciale)
  • 1 papryka
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka bulionu ze słoiczka
  • Puszka pomidorów
  • 330ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki

Przygotowanie

  1. 1.Wszystkie warzywa i boczek pokrój w kostkę (dynię pozbawiaj skórki).
  2. 2.W dużym garnku podsmaż cebulkę na oliwie, dodaj boczek i smaż do zarumienienia.
  3. 3.Dodaj pokrojonego selera i marchewkę, smaż przez 5-10 minut.
  4. 4.Dodaj paprykę i dynię, po chwili dodaj pomidory, passatę, bulion, czosnek i papryki.
  5. 5.Gotuj warzywa do miękkości. Smakuje najlepiej ze świeżo wypieczonym domowym chlebem!

Smacznego! Podziel się swoją wersją na Instagramie i koniecznie oznacz @sielskie_babeczki :)