Powrót do przepisów
Matcha cookies
ciasteczka

Matcha cookies

Ciasteczka matcha z białą czekoladą i kremem pistacjowym

Składniki

  • 150g zimnego masła
  • 130g cukru brązowego + 30g białego
  • 2 jajka
  • 300g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1–2 łyżki matchy
  • 200g białej czekolady
  • Krem pistacjowy (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. 1.Pokrój masło, zmiksuj z cukrem aż zrobi się miękkie i puszyste.
  2. 2.Wbij jajka i wymieszaj.
  3. 3.Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i matchę. Masa będzie gęsta – tak ma być.
  4. 4.Dorzuć posiekaną białą czekoladę i wymieszaj.
  5. 5.Uformuj kulki (ok. 160g każda). Opcjonalnie: przekrój i schowaj łyżeczkę kremu pistacjowego. Włóż na 20–30 minut do zamrażarki.
  6. 6.Piecz w 200°C przez około 15 minut.
  7. 7.Zostaw do ostygnięcia i delektuj się!

Smacznego! Podziel się swoją wersją na Instagramie i koniecznie oznacz @sielskie_babeczki :)