Powrót do przepisów
Sernik Pumpkin Spice Latte
ciasta

Sernik Pumpkin Spice Latte

Jesienny sernik z dynią, espresso i aromatycznymi przyprawami

Składniki

  • 750g serków Philadelphia
  • 5 jajek
  • 300ml śmietanki
  • 200g pulpy z dyni
  • 4 shoty espresso
  • 130g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka soli
  • Po 1 łyżeczce cynamonu i kardamonu
  • Po 1/2 łyżeczki imbiru, gałki muszkatołowej i kurkumy
  • 3 łyżki pulpy z dyni do polewy
  • Tabliczka czekolady mlecznej
  • 1 łyżka serka Philadelphia do polewy
  • Orzechy pekan do dekoracji

Przygotowanie

  1. 1.Przygotuj pulpę z dyni: surową dynię pokrój na kawałki i piecz w 200°C przez 40 minut. Obierz ze skórki, zblenduj i odmierz 200g.
  2. 2.Przygotuj tortownicę 24cm i wykładaj papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 220°C góra-dół.
  3. 3.W dużej misce miksuj serki z cukrem, dodaj jajka, śmietankę, dynię, espresso oraz przyprawy i sól. Mieszaj do połączenia.
  4. 4.Płynną masę przelej do blaszki i piecz 30-40 min. Sernik będzie miał galaretowatą konsystencję, po 4-5 h w lodówce będzie idealny.
  5. 5.Polewa: rozpuść czekoladę z 2 łyżkami mleka, dodaj serek i 3 łyżki pulpy z dyni.
  6. 6.Wylej polewę na schłodzony sernik, ozdobuj pekanami i posyp cynamonem.

Smacznego! Podziel się swoją wersją na Instagramie i koniecznie oznacz @sielskie_babeczki :)