Powrót do przepisów

ciasta
Sernik Pumpkin Spice Latte
Jesienny sernik z dynią, espresso i aromatycznymi przyprawami
Składniki
- •750g serków Philadelphia
- •5 jajek
- •300ml śmietanki
- •200g pulpy z dyni
- •4 shoty espresso
- •130g cukru brązowego
- •1 łyżeczka soli
- •Po 1 łyżeczce cynamonu i kardamonu
- •Po 1/2 łyżeczki imbiru, gałki muszkatołowej i kurkumy
- •3 łyżki pulpy z dyni do polewy
- •Tabliczka czekolady mlecznej
- •1 łyżka serka Philadelphia do polewy
- •Orzechy pekan do dekoracji
Przygotowanie
- 1.Przygotuj pulpę z dyni: surową dynię pokrój na kawałki i piecz w 200°C przez 40 minut. Obierz ze skórki, zblenduj i odmierz 200g.
- 2.Przygotuj tortownicę 24cm i wykładaj papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 220°C góra-dół.
- 3.W dużej misce miksuj serki z cukrem, dodaj jajka, śmietankę, dynię, espresso oraz przyprawy i sól. Mieszaj do połączenia.
- 4.Płynną masę przelej do blaszki i piecz 30-40 min. Sernik będzie miał galaretowatą konsystencję, po 4-5 h w lodówce będzie idealny.
- 5.Polewa: rozpuść czekoladę z 2 łyżkami mleka, dodaj serek i 3 łyżki pulpy z dyni.
- 6.Wylej polewę na schłodzony sernik, ozdobuj pekanami i posyp cynamonem.
Smacznego! Podziel się swoją wersją na Instagramie i koniecznie oznacz @sielskie_babeczki :)