Powrót do przepisów

torty
Sielski Tort
Warstwowy tort z biszkoptem, kremem Lotus i gruszkami z yuzu
Składniki
- •Biszkopt:
- •7 jajek
- •6 łyżek mąki pszennej
- •3 łyżki mąki ziemniaczanej
- •7 łyżek cukru
- •cukier wanilinowy
- •1 łyżeczka proszku do pieczenia
- •1,5 łyżki oleju
- •Nasączenie:
- •100ml wody
- •3 łyżki cukru
- •3 łyżki soku z cytryny
- •Warstwa snickers:
- •80g orzechów ziemnych
- •12 krówek
- •2 łyżki mleka
- •szczypta soli
- •100g czekolady
- •Gruszki:
- •4 gruszki
- •2 łyżki syropu yuzu
- •cynamon
- •Krem:
- •1l śmietanki 36%
- •8 łyżek cukru pudru
- •5 łyżek kremu Lotus Biscoff
- •4 śmietan fixy
- •Dekoracja:
- •Orzechy pekan
- •cynamon
Przygotowanie
- 1.Biszkopt: ubij białka z solą na pianę, dodaj cukry. Przesiej mąki z proszkiem, dodaj żółtka po jednym i olej. Piecz 30 min w 180°C.
- 2.Warstwa snickers: rozpuść krówki z mlekiem i solą, dodaj orzeszki. Osobno rozpuść czekoladę. Wyłóż na papier okrąg 19cm. Schłódź 2-3h.
- 3.Gruszki: duś pokrojone gruszki do miękkości, dodaj yuzu i cynamon.
- 4.Krem: ubij schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem, kremem Lotus i śmietan-fixy.
- 5.Montaż: biszkopt pokrój na 3 części. Pierwszą nasącz, dodaj warstwę snickers i krem. Drugą nasącz, dodaj gruszki i krem. Trzecią nasącz, dekoruj kremem, pekanami i cynamonem.
Smacznego! Podziel się swoją wersją na Instagramie i koniecznie oznacz @sielskie_babeczki :)