Powrót do przepisów
Sielski Tort
torty

Sielski Tort

Warstwowy tort z biszkoptem, kremem Lotus i gruszkami z yuzu

Składniki

  • Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 7 łyżek cukru
  • cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki oleju
  • Nasączenie:
  • 100ml wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Warstwa snickers:
  • 80g orzechów ziemnych
  • 12 krówek
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • 100g czekolady
  • Gruszki:
  • 4 gruszki
  • 2 łyżki syropu yuzu
  • cynamon
  • Krem:
  • 1l śmietanki 36%
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżek kremu Lotus Biscoff
  • 4 śmietan fixy
  • Dekoracja:
  • Orzechy pekan
  • cynamon

Przygotowanie

  1. 1.Biszkopt: ubij białka z solą na pianę, dodaj cukry. Przesiej mąki z proszkiem, dodaj żółtka po jednym i olej. Piecz 30 min w 180°C.
  2. 2.Warstwa snickers: rozpuść krówki z mlekiem i solą, dodaj orzeszki. Osobno rozpuść czekoladę. Wyłóż na papier okrąg 19cm. Schłódź 2-3h.
  3. 3.Gruszki: duś pokrojone gruszki do miękkości, dodaj yuzu i cynamon.
  4. 4.Krem: ubij schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem, kremem Lotus i śmietan-fixy.
  5. 5.Montaż: biszkopt pokrój na 3 części. Pierwszą nasącz, dodaj warstwę snickers i krem. Drugą nasącz, dodaj gruszki i krem. Trzecią nasącz, dekoruj kremem, pekanami i cynamonem.

Smacznego! Podziel się swoją wersją na Instagramie i koniecznie oznacz @sielskie_babeczki :)