Powrót do przepisów

torty
Sielski Świąteczny Tort
Red Velvet z kremem piernikowym, chrupką z korzennych ciasteczek i domowymi powidłami śliwkowymi
Składniki
- •Ciasto:
- •350g mąki pszennej
- •2,5 łyżki kakao
- •1 łyżeczka sody
- •1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- •szczypta soli
- •100g masła
- •½ szklanki oleju
- •200g cukru
- •1 szklanka maślanki
- •łyżka soku z cytryny
- •łyżka cynamonu
- •łyżka przyprawy do piernika
- •2 całe jajka
- •2 żółtka
- •2 łyżki zaparzonej kawy
- •2 łyżki czerwonego barwnika
- •Ważne: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej
- •Krem:
- •500g mascarpone
- •500ml śmietanki 36%
- •3 łyżki cukru pudru
- •3 łyżki przyprawy do piernika
- •2x śmietan fix
- •Chrupka:
- •60g masła
- •70g ciasteczek korzennych
- •100g białej czekolady
- •Nasączenie:
- •½ szklanki ciepłej wody
- •1 łyżka cukru
- •sok z ½ cytryny
- •Dodatkowo:
- •ulubione powidła (śliwkowe)
- •żurawina
- •pierniczki
- •gałązka rozmarynu do ozdoby
Przygotowanie
- 1.Ciasto: Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku i mieszamy. Maślankę mieszamy z barwnikiem. Mokre składniki (olej, sok z cytryny, kawa, maślanka z barwnikiem) mieszamy z masą.
- 2.W osobnej misce mieszamy suche składniki (mąka, kakao, proszek, soda, cynamon, przyprawa do piernika), następnie dodajemy powoli do mokrych.
- 3.Gotową masę po równo przelewamy do trzech okrągłych foremek o średnicy 20cm. Pieczemy w 175°C przez 20-30 min.
- 4.Chrupka: Wyłóż ciastka na ściereczce i rozbij na kawałeczki. Dodaj roztopione masło. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej.
- 5.Na papierze do pieczenia obrysuj kółko o średnicy ok 16cm. Rozłóż ciasteczka z masłem i wylej roztopioną czekoladę. Włóż na ok 1h do zamrażalnika.
- 6.Nasączenie: Do ciepłej wody dodaj cytrynę i rozpuść cukier.
- 7.Krem: Ubij chwilę śmietankę, dodaj mascarpone i śmietan fix. Pod koniec dodaj cukier puder i przyprawę piernikową. Ubij na sztywno.
- 8.Składanie: Z pierwszej warstwy wydrąż środek zostawiając po bokach ok 1,5cm. Każdą warstwę nasącz delikatnie.
- 9.Do wydrążonego środka włóż chrupkę. Na górze wyłóż krem. Połóż drugą warstwę, wyłóż powidła i krem.
- 10.Na trzecią warstwę wyłóż pozostały krem, posyp pokruszonym ciastem, rozłóż ozdoby (żurawina, pierniczki, rozmaryn).
Smacznego! Podziel się swoją wersją na Instagramie i koniecznie oznacz @sielskie_babeczki :)