Powrót do przepisów
Tarta dyniowa
wytrawne

Tarta dyniowa

Wytrawna tarta z dynią, szpinakiem, fetą i karmelizowaną cebulką

Składniki

  • 350g mąki
  • 160g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 250g szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 400g dyni hokkaido
  • 2 cebule
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko do zalewy
  • 3 łyżki śmietany do zalewy
  • 100g sera feta

Przygotowanie

  1. 1.Ciasto: Zagnieć wszystkie składniki, uformuj kulę i włóż do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj, przełóż do formy i nakłuj widelcem, piecz około 15 min.
  2. 2.Szpinak: Na łyżce oliwy podsmaż czosnek, dodaj szpinak i duś, aż zmięknie. Dopraw solą i pieprzem.
  3. 3.Dynia: Pokrój dynię na kawałki, upiecz do miękkości (ok. 25–30 min w 180°C), zblenduj na puree i dopraw.
  4. 4.Cebula: Pokrój cebulę w piórka, zeszklij na patelni, następnie dodaj cukier i smaż, aż się skarmelizuje.
  5. 5.Zalewa: Wymieszaj jajko, śmietanę i przyprawy.
  6. 6.Składanie: Na podpieczone ciasto wyłóż warstwę szpinaku, puree z dyni, karmelizowaną cebulkę i pokruszoną fetę. Całość zalej śmietankową zalewą i piecz 30 minut w 180°C.

Smacznego! Podziel się swoją wersją na Instagramie i koniecznie oznacz @sielskie_babeczki :)